Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Kremowy sos szparagowy


13.06.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Szparagi nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Ich smaczne, długie pędy zawierają mnóstwo witamin i niezbędnych minerałów i błonnik. Szparagi pokochamy również za to, że są bardzo łatwe w przygotowaniu. Po odcięciu twardych końcówek białe szparagi należy delikatnie obrać, natomiast zielone wystarczy jedyn

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 pęczek  szparagi
    białe, świeże
  • 300 ml  śmietanka
    18%, słodka
  • 300 g  serek topiony
    kremowy
  • 1 sztuka  cebula
    średnia
  • 2 łyżki  masło
  • 1 łyżeczka  sok z limonki
  • sól
    do smaku
  • tymianek
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie (do 15 minut).
  2. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić parę minut na łyżce masła i dodać do szparagów. Całość zalać śmietanką, dodać serek topiony i wszystko zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito.
  3. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec dodać sok z limonki, łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go odrobiną mleka lub wody.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 59

Przepisy: 79


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE