Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sos alfredo


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 3 łyżki  masła
  • 2 sztuki duże ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki  suszonego tymianku
  • 2 łyżki  mąki
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki  śmietany 30%
  • 3/4 szklanki  startego parmezanu
  • sól ziołowa do smaku
  • czarny pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. W rondelku roztopić masło i podgrzać na średnim ogniu.
  2. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek i tymianek. Podgrzać przez 2 minuty, nie dopuścić do przypalenia czosnku.
  3. Dodać mąkę i mieszać przez 1 minutę.
  4. Dodać obydwie śmietany, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje, około 2 minuty.
  5. Dodać starty parmezan i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania.
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Serwować z serem ugotowanym serem fettucine (małe wstążki).
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 26

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE