Dzisiaj jest: Piątek, 15.11.2019 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Sos alfredo


12.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 3 łyżki  masła
  • 2 sztuki duże ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki  suszonego tymianku
  • 2 łyżki  mąki
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki  śmietany 30%
  • 3/4 szklanki  startego parmezanu
  • sól ziołowa do smaku
  • czarny pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. W rondelku roztopić masło i podgrzać na średnim ogniu.
  2. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek i tymianek. Podgrzać przez 2 minuty, nie dopuścić do przypalenia czosnku.
  3. Dodać mąkę i mieszać przez 1 minutę.
  4. Dodać obydwie śmietany, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje, około 2 minuty.
  5. Dodać starty parmezan i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania.
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Serwować z serem ugotowanym serem fettucine (małe wstążki).
Smacznego !



Przepis dodany przez:

queensaba

Posty : 26

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE