Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 7 - 8 osób
Składniki
- 2 sztuki chrzan
średniej wielkości korzenie - 1/2 sztuki sok z cytryny
- 1 łyżeczka cukier puder
- 1 szklanka śmietana
słodka, kremowa - 3 sztuki jajka
ugotowane na twardo - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Chrzan ucieramy na tarce z drobnymi otworami, przekładamy na gęste sito, parzymy wrzątkiem, odstawiamy do przechłodzenia.
- Z jajek wyjmujemy żółtka, rozcieramy z sokiem z cytryny na gładką masę, dodajemy śmietanę, chrzan, całość doprawiamy do smaku cukrem i solą.
- Owijamy w folię aluminiową, odstawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia, by składniki dokładnie się połączyły.