Dzisiaj jest: Wtorek, 17.09.2019 Imieniny: Justyna i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Sos chrzanowy


21.03.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sos chrzanowy można podawać do mięs lub jajek. Świetnie smakuje również z białą kiełbasą. Przepis nie tylko na Wielkanoc.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 160 g  chrzan
    w słoiku
  • 170 g  śmietana
    12%
  • 2 łyżki  mąka
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 sztuka  liście laurowe
  • 3 ziarenka  ziele angielskie
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Do garnka wlej 2 szklanki wody. Dodaj czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i zagotuj wszystko na małym ogniu.
  2. Do gotującej się wody dodaj chrzan i dokładnie wymieszaj.
  3. Mąkę dokładnie wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody. Dodaj śmietanę i wymieszaj, by nie było grudek. Następnie powoli wlewaj, ciągle mieszając, do gotującego się chrzanu.
  4. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę podgotuj.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE