Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 160 g chrzan
w słoiku - 170 g śmietana
12% - 2 łyżki mąka
- 1 ząbek czosnek
- 1 sztuka liście laurowe
- 3 ziarenka ziele angielskie
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka wlej 2 szklanki wody. Dodaj czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i zagotuj wszystko na małym ogniu.
- Do gotującej się wody dodaj chrzan i dokładnie wymieszaj.
- Mąkę dokładnie wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody. Dodaj śmietanę i wymieszaj, by nie było grudek. Następnie powoli wlewaj, ciągle mieszając, do gotującego się chrzanu.
- Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę podgotuj.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników