Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sos chrzanowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sos chrzanowy można podawać do mięs lub jajek. Świetnie smakuje również z białą kiełbasą. Przepis nie tylko na Wielkanoc.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 160 g  chrzan
    w słoiku
  • 170 g  śmietana
    12%
  • 2 łyżki  mąka
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 sztuka  liście laurowe
  • 3 ziarenka  ziele angielskie
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Do garnka wlej 2 szklanki wody. Dodaj czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i zagotuj wszystko na małym ogniu.
  2. Do gotującej się wody dodaj chrzan i dokładnie wymieszaj.
  3. Mąkę dokładnie wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody. Dodaj śmietanę i wymieszaj, by nie było grudek. Następnie powoli wlewaj, ciągle mieszając, do gotującego się chrzanu.
  4. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę podgotuj.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepisy czytelników


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE