Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sos enchiladas


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Enchiladas to tradycyjne danie meksykańskie. Nazwa enchiladas pochodzi od czasownika "enchilar", co oznacza z języka hiszpańskiego "dodać paprykę chili". Sos stanowi wypełnienie do dania. Podstawowy przepis na danie enchiladas to: tortilla kukurydziana, sos i farsz. Tortille układa się warstwowo w naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę polewa się sosem, posypuje serem i zapieka.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2.5 szklanki  sos pomidorowy
    z puszki
  • 2 szklanki  woda
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • 6 ząbków  czosnek
  • 2 łyżeczki  cebula suszona (przyprawa)
  • 1 łyżeczka  oregano
    suszone
  • 1 łyżka  chili (przyprawa)
  • 1 łyżeczka  bazylia
    suszona
  • 1/4 łyżeczki  pieprz czarny
  • 1/4 łyżeczki  sól
  • 1/2 łyżeczki  kmin rzymski
  • 2 łyżeczki  natka pietruszki
    suszona

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj przepuszczony przez praskę czosnek i podsmaż na średnim ogniu ok. 1-2 minuty.
  2. Dodaj cebulę, oregano, chili w proszku, bazylię, pieprz, sól, kmin rzymski, natkę pietruszki i sos pomidorowy. Wymieszaj, a następnie dodać wodę.
  3. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Jeśli sos będzie za gęsty można rozwodnić go wodą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 40

Przepisy: 58


Zobacz więcej na temat:

sosenchiladassosykuchnia meksykańska


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE