Dzisiaj jest: Piątek, 19.07.2019 Imieniny: Wincentego i Wodzisława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Sos enchiladas


22.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Enchiladas to tradycyjne danie meksykańskie. Nazwa enchiladas pochodzi od czasownika "enchilar", co oznacza z języka hiszpańskiego "dodać paprykę chili". Sos stanowi wypełnienie do dania. Podstawowy przepis na danie enchiladas to: tortilla kukurydziana, sos i farsz. Tortille układa się warstwowo w naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę polewa się sosem, posypuje serem i zapieka.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2.5 szklanki  sos pomidorowy
    z puszki
  • 2 szklanki  woda
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • 6 ząbków  czosnek
  • 2 łyżeczki  cebula suszona (przyprawa)
  • 1 łyżeczka  oregano
    suszone
  • 1 łyżka  chili (przyprawa)
  • 1 łyżeczka  bazylia
    suszona
  • 1/4 łyżeczki  pieprz czarny
  • 1/4 łyżeczki  sól
  • 1/2 łyżeczki  kmin rzymski
  • 2 łyżeczki  natka pietruszki
    suszona

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj przepuszczony przez praskę czosnek i podsmaż na średnim ogniu ok. 1-2 minuty.
  2. Dodaj cebulę, oregano, chili w proszku, bazylię, pieprz, sól, kmin rzymski, natkę pietruszki i sos pomidorowy. Wymieszaj, a następnie dodać wodę.
  3. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Jeśli sos będzie za gęsty można rozwodnić go wodą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Zobacz więcej na temat:

sosenchiladassosykuchnia meksykańska


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE