Dzisiaj jest: Czwartek, 17.08.2017 Imieniny: Jacka i Mirona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Sos pesto


13.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zielony sos pesto to przepis pochodzący z Włoch, którego głównym składnikiem jest bazylia. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. Sos pesto doskonale pasuje do makaronu, sałaty, pomidorów, sera mozzarella,

1 porcja dla: 1 osoby


Składniki

  • 2 szklanki  bazylia
    liście
  • 3/4 szklanki  parmezan
    tarty
  • 3/4 szklanki  oliwa z oliwek
  • 3 ząbki  czosnek
  • 1/4 szklanki  orzeszki pinii
  • 1 szczypta  sól

Sposób przyrządzania:

  1. Bazylię umyć, osuszyć, oddzielić listki od łodygi i wrzucić ją do blendera, wsypać orzeszki pinii, następnie pozostałe składniki: ząbki czosnku, tarty parmezan i oliwę z oliwek. Miksować na gładką masę ok. 3 minuty. Spróbować, jeśli jest za mało słone dodać małą szczyptę soli, jeśli sos jest za gęsty dodać troszkę więcej oliwy i ponownie miksować około 1 minutę.
  2. Gdy chcemy przechowywać sos pesto przez co najmniej tydzień, należy go przełożyć do szklanego słoiczka i odstawić w ciemne, chłodne miejsce w lodówce.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 57

Przepisy: 71


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE