Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2019 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Sos pesto


13.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zielony sos pesto to przepis pochodzący z Włoch, którego głównym składnikiem jest bazylia. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. Sos pesto doskonale pasuje do makaronu, sałaty, pomidorów, sera mozzarella,

1 porcja dla: 1 osoby


Składniki

  • 2 szklanki  bazylia
    liście
  • 3/4 szklanki  parmezan
    tarty
  • 3/4 szklanki  oliwa z oliwek
  • 3 ząbki  czosnek
  • 1/4 szklanki  orzeszki pinii
  • 1 szczypta  sól

Sposób przyrządzania:

  1. Bazylię umyć, osuszyć, oddzielić listki od łodygi i wrzucić ją do blendera, wsypać orzeszki pinii, następnie pozostałe składniki: ząbki czosnku, tarty parmezan i oliwę z oliwek. Miksować na gładką masę ok. 3 minuty. Spróbować, jeśli jest za mało słone dodać małą szczyptę soli, jeśli sos jest za gęsty dodać troszkę więcej oliwy i ponownie miksować około 1 minutę.
  2. Gdy chcemy przechowywać sos pesto przez co najmniej tydzień, należy go przełożyć do szklanego słoiczka i odstawić w ciemne, chłodne miejsce w lodówce.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 95


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE