Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Sos ze świeżych zielonek


30.03.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sos z zielonek (gąsek) nie nadaje się do dłuższego przechowywania.

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 15 sztuk  duże kapelusze zielonek
  • 1 łyżka  masło
  • 1 szklanka  rosół
  • 2 sztuki  cebula
  • 1 łyżka  mąka
  • 3 łyżki  śmietana kremówka
  • 2 łyżki  posiekany koperek

Sposób przyrządzania:

  1. Umyte, odsączone z wody zielonki (gąski) bardzo drobno siekamy.
  2. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy zielonki i smażymy, często mieszając, aż wyparuje większość puszczonego przez grzyby soku.
  3. Całość podsypujemy mąką, lekko zasmażamy, cały czas mieszając, by mąka straciła smak surowizny, podlewamy rosołem i zagotowujemy.
  4. po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę, koperek i przyprawy.
  5. Sos przed podaniem można lekko podgrzać (nie zagotowywać!)
Smacznego!



Przepis dodany przez:

gwiazdeczka8

Posty : 1

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE