Dzisiaj jest: Piątek, 13.12.2019 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Sos ze świeżych zielonek


30.03.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sos z zielonek (gąsek) nie nadaje się do dłuższego przechowywania.

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 15 sztuk  duże kapelusze zielonek
  • 1 łyżka  masło
  • 1 szklanka  rosół
  • 2 sztuki  cebula
  • 1 łyżka  mąka
  • 3 łyżki  śmietana kremówka
  • 2 łyżki  posiekany koperek

Sposób przyrządzania:

  1. Umyte, odsączone z wody zielonki (gąski) bardzo drobno siekamy.
  2. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy zielonki i smażymy, często mieszając, aż wyparuje większość puszczonego przez grzyby soku.
  3. Całość podsypujemy mąką, lekko zasmażamy, cały czas mieszając, by mąka straciła smak surowizny, podlewamy rosołem i zagotowujemy.
  4. po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę, koperek i przyprawy.
  5. Sos przed podaniem można lekko podgrzać (nie zagotowywać!)
Smacznego!



Przepis dodany przez:

gwiazdeczka8

Posty : 1

Przepisy: 58


Zobacz więcej na temat:

przepisy na sosy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE