Dzisiaj jest: Poniedziałek, 09.12.2019 Imieniny: Wiesławy i Leokadii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Sycąca kwaśnica na żeberkach


16.02.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • pół kilograma kiszonej kapusty
  • pół kilograma wędzonych żeberek
  • 6 sztuk skrzydełek z kurczaka
  • 5 sztuk ziemniaków
  • 1 sztuka marchew
  • pół selera
  • 1 sztuka cebula
  • 1 kostka  rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki  czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • płaska łyżeczka kminku

Sposób przyrządzania:

  1. Do 2 litrów wrzącej wody wrzuć umyte skrzydełka z kurczaka, pokrojone na porcje żeberka, pokrojone w kostkę marchew i seler. Dodaj liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i kostkę rosołową i kminek. Zagotuj.
  2. Odcedź warzywa z wywaru. Żeberka wyjmij i gdy lekko ostygną, usuń z nich kości. Skrzydełka wyjmij i gdy ostygną oddziel mięso i je pokrój
  3. Kapustę posiekaj i włóż do wywaru. Dodaj posiekane ząbki czosnku, dopraw pieprzem i gotuj na wolnym ogniu ok. 40 minut.
  4. W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój je najlepiej na dużą kostkę i ugotuj je osobno w osolonej wodzie. Zupę podawaj bardzo gorącą.
  5. Do każdej porcji włóż pokrojone mięso ze skrzydełek, mięso z żeberek pokrojone w grubą kostkę i ziemniaki. Dopraw solą.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

mucha

Posty : 10

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE