Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 sztuki zmielonej cebuli
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 4-6 sztuk filiżanek bulionu z warzyw (ok. 1-1,4 litra)
- 400 g pomidorów z puszki (kostka) lub 400 g surowych pomidorów pokrojonych w kostkę
- 250 g tortellini z paczki
- sól
- pieprz czarny
- 300 g świeżego szpinaku lub 300 g rozmrożonego i posiekanego szpinaku
- 60 g świeżo startego sera parmezan
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę z oliwek,2 Podsmażyć cebulę i czosnek, często mieszając, aż cebula stanie się szkilista, około 5 do 7 minut,3 Dodaj bulion i pomidory, podkręć ogień i doprowadź do wrzenia,4 Dodaj tortellini i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu,5 Kiedy tortellini jest prawie gotowe, dodaj szpinak, 6 Dopraw do smaku solą i pieprzem,7 Podaj do stołu,8 Udekoruj już na talerzach serem parmezan.