Dzisiaj jest: Poniedziałek, 17.06.2019 Imieniny: Laury i Adolfa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

Aksamitny krem paprykowy


12.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki duże czerwone papryki
  • 3 łyżki  oliwy
  • 1 sztuka mała papryczka chilli
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki średnie cebule
  • 1 łyżka  masła
  • 1 szklanka  bulionu warzywnego
  • 1 sztuka puszka pomidorów
  • 4 sztuki kromki chleba tostowego
  • sól
  • pieprz
  • gałązki natki i malutkie kawałeczki czerwonej papryki do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Papryki umyj, wytrzyj do sucha, a nastepnie posmaruj oliwą i ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz ok. 35 minut (aż na skórce pojawią się ciemne plamki). Gorące papryki przełóż do foliowej torebki, szczelnie skręć jej końce i odłóż na około 10 minut. Kiedy skórka zacznie odchodzić od miąższu papryki, zdejmij ją, pomagając sobie nożem. Strąki oczyść z pestek, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Cebule oraz ząbki czosnku obierz, posiekaj. Chili rozetnij, usuń pestki, a strączek pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i czosnek, mieszając, usmaż ją na szklisto. Dołóż kawałeczki papryki oraz chili. Smaż razem jeszcze 2-3 minuty na dużym płomieniu. Warzywa zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj razem 10 minut.
  3. W połowie czasu gotowania dodaj pomidory. Zupę przypraw na pikantnie dodając sól i pieprz. Zmiksuj na gładko. Tosty pokrój na trójkąty. Zrumień z obu stron w mocno rozgrzanym piekarniku. Gotowy krem paprykowy rozlej do miseczek. Udekoruj natką i papryką. Podawaj z przygotowanymi grzankami.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE