Dzisiaj jest: Niedziela, 18.11.2018 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5822

Aksamitny krem paprykowy


12.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki duże czerwone papryki
  • 3 łyżki  oliwy
  • 1 sztuka mała papryczka chilli
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki średnie cebule
  • 1 łyżka  masła
  • 1 szklanka  bulionu warzywnego
  • 1 sztuka puszka pomidorów
  • 4 sztuki kromki chleba tostowego
  • sól
  • pieprz
  • gałązki natki i malutkie kawałeczki czerwonej papryki do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Papryki umyj, wytrzyj do sucha, a nastepnie posmaruj oliwą i ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz ok. 35 minut (aż na skórce pojawią się ciemne plamki). Gorące papryki przełóż do foliowej torebki, szczelnie skręć jej końce i odłóż na około 10 minut. Kiedy skórka zacznie odchodzić od miąższu papryki, zdejmij ją, pomagając sobie nożem. Strąki oczyść z pestek, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Cebule oraz ząbki czosnku obierz, posiekaj. Chili rozetnij, usuń pestki, a strączek pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i czosnek, mieszając, usmaż ją na szklisto. Dołóż kawałeczki papryki oraz chili. Smaż razem jeszcze 2-3 minuty na dużym płomieniu. Warzywa zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj razem 10 minut.
  3. W połowie czasu gotowania dodaj pomidory. Zupę przypraw na pikantnie dodając sól i pieprz. Zmiksuj na gładko. Tosty pokrój na trójkąty. Zrumień z obu stron w mocno rozgrzanym piekarniku. Gotowy krem paprykowy rozlej do miseczek. Udekoruj natką i papryką. Podawaj z przygotowanymi grzankami.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE