Dzisiaj jest: Czwartek, 14.11.2019 Imieniny: Serafina i Rogera



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Barszczyk czerwony z suszonymi grzybami i śliwkami


10.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 10-12 sztuk suszonych grzybów
  • 3-4 sztuki suszone śliwki
  • 2 sztuki buraki ćwikłowe
  • 1 sztuka duża marchewka
  • 1 sztuka duża cebula
  • 1/2 sztuki małej główki kapusty
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • sól
  • 1 szczypta  cukru
  • suszony majeranek
  • suszony tymianek
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżki  oleju

Sposób przyrządzania:

  1. Suszone grzyby oraz śliwki opłucz, włóż do oddzielnych naczyń i namocz na noc. Następnego dnia gotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły, aż do chwili gdy będą miękkie. Następnie odcedź, zachowując oba wywary. Buraki dokładnie umyj, ugotuj w mundurkach, a gdy będą miękkie, wyjmij, przestudź, obierz i pokrój w cienkie słupki.
  2. Z kapusty oderwij zewnętrzne liście, usuń głąb, a resztę drobno poszatkuj. Poszatkowaną kapustę włóż do garnka, zalej wywarem z grzybów i ze śliwek. Następnie zagotuj, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze kilka minut.
  3. Marchew i cebulę obierz. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cebulę drobno posiekaj.
  4. Na rozgrzanym w garnku oleju zeszklij cebulę. Dodaj marchewkę i smaż jeszcze 2-3 minuty. Następnie dorzuć pokrojone w paseczki grzyby i koncentrat pomidorowy. Podlej 2-3 szklankami gorącej wody i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodaj śliwki, ugotowaną kapustę i buraki. Barszcz dopraw do smaku solą, suszonym tymiankiem i majerankiem oraz cukrem i sokiem z cytryny. Ponownie zagotuj.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE