Dzisiaj jest: Poniedziałek, 17.02.2020 Imieniny: Donata i Łukasza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Barszczyk na zakwasie


21.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Zakwas
  • 1 kg  buraków
  • 1 sztuka kromka chleba razowego bez ulepszaczy
  • 3 ząbki  czosnku
    Barszczyk
  • 1/2 l  zakwasu
  • 1 sztuka korpus z kurczaka
  • 1 pęczek  włoszczyzny
  • 1 pęczek  koperku
  • 1 pęczek  pietruszki
  • 3 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • 3 sztuki listki laurowe
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 3/4 łyżeczki  soli
  • 1 łyżka  majeranku
  • 1 sztuka suszony grzybek

Sposób przyrządzania:

  1. Zakwas: Buraki pokrój w plastry. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Włóż do kamionkowego naczynia pokrojone buraki i czosnek, a na wierzch połóż chleb. Zalej ciepłą, przegotowaną wodą i odstaw na 4 dni. Po tym czasie zakwas przecedź i przelej do butelek.
  2. Barszczyk: Zagotuj 1 litr wody, a następnie włóż do niego wszystkie warzywa, korpus kurczaka, listki laurowe, ziele angielskie, grzybek, sól, pieprz i cukier. Gotuj przez 30 minut. Po tym czasie wlej zakwas, przecedź barszcz. Podawaj gorący.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE