Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
- 1 sztuka i 1/2 litra wody,
- 1 łyżka soli,
- 4 sztuki suszone jagody jałowca,
- 1 sztuka cebula,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- kawałek pręgi wołowej,
- 1/4 sztuki selera,
- 1 sztuka por,
- 3 sztuki marchewki,
- 1 pęczek szczypiorku.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do wody włożyć opłukaną pręgę i oczyszczoną włoszczyznę. Dodać sól, jagody jałowca, obraną cebulę i zagotować.
- Zdjąć pokrywę z garnka i na słabym ogniu gotować dalej około 2 godzin.
- W tym czasie oczyścić seler, por i marchewki. Selera i marchewki pokroić w kosteczkę, pora w cienkie krążki.
- Rosół przecedzić. Dodać pokrojone warzywa i około 15 minut gotować na wolnym ogniu.
- Szczypiorek opłukać, pokroić i wrzucić do rosołu.