Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Chłodnik z botwinki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1 pęczek  botwinki
  • 1 l  maślanki
  • 330 g  śmietany 12%
  • 1/2 sztuki pęczka koperku
  • 1/2 kostki  rosołowej
  • 1/3 szklanki  koncentratu z buraków
  • sól
  • pieprz
  • 3 sztuki jajka

Sposób przyrządzania:

  1. Botwinkę umyj i drobno posiekaj. Z połowy kostki rosołowej przygotuj szklankę bulionu i zalej nim botwinę. Podgotuj, aż botwina będzie miękka.
  2. Maślankę wymieszaj ze śmietaną, dodaj schłodzony wywar z botwiną i koncentrat z buraków. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Schłodź w lodówce przez około 30 minut.
  4. Jajka ugotuj na twardo. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.
  5. Chłodnik podawaj z połową jajka ugotowanego na twardo i posypany koperkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE