Dzisiaj jest: Piątek, 16.11.2018 Imieniny: Gertrudy i Edmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5822

Fińska zupa rybna


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 kg  mieszanych ryb morskich (dorsz, makrela),
  • 50 dag  ziemniaków,
  • 2 łyżki  mąki,
  • 100 ml  słodkiej śmietanki,
  • 8 sztuk kromek bułki pszennej,
  • 1 sztuka pełna łyżka masła,
  • 1 szklanka  mleka,
  • 250 ml  białego wina,
  • 1 sztuka cebula,
  • 2 sztuki marchewki,
  • 1 pęczek  natki pietruszki,
  • 2 łyżki  posiekanego koperku,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

    W garnku zagotowujemy 2 litry wody z winem. Po osoleniu wrzucamy do wrzątku obrane marchewki, całą, opieczoną cebulę i natkę pietruszki. Gotujemy wywar przez 20 minut, po czym wkładamy do niego obrane, nieduże ziemniaki tej samej wielkości, a po 5 minutach pokrojone i odfiletowane nieduże kawałki ryb. Gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie w rondelku przyrządzamy sos. Robimy zasmażkę na maśle z mąki, którą zalewamy zimnym mlekiem, cały czas mieszając tak, by powstał gładki sos. Dodajemy do niego śmietanę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Z wywaru delikatnie wyjmujemy ziemniaki i rybę i układamy na półmisku, obkładając kromkami bułki posmarowanymi masłem. Wywar przecedzamy i łączymy z sosem. Zagotowujemy, doprawiając do smaku solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Zupa podawana jest oddzielnie do popijania ziemniaków z rybą.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

    Producent: Jantex


    Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

    Joseph Mercola

    Wydawnictwo: Vivante


    W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE