Dzisiaj jest: Poniedziałek, 24.02.2020 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Kapuśniak z papryką


16.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 50 dag  kapusty kiszonej
  • 2 sztuki cebule
  • 2 sztuki marchewki
  • 3 sztuki ziemniaki
  • natka pietruszki
  • 10 dag  wędzonego surowego boczku
  • 1 łyżka  masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki  kminu rzymskiego
  • 1/2 sztuki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka  nasion kminku
  • 1 łyżeczka  słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki  oregano
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka  miodu
  • 2 łyżki  oliwy
  • 2 l  bulionu wieprzowego

Sposób przyrządzania:

  1. Kapustę posiekaj, podsmaż na oliwie. Gotuj do miękkości w 2 szklankach bulionu.
  2. Cebule obierz, pokrój i zeszklij w garnku na maśle. Wsyp mieloną paprykę, kmin, kminek, oregano i pokrojony boczek. Podsmaż przez chwilę. Dodaj pokrojone w plastry marchewki. Duś przez 3 minuty, a następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw solą i duś 5 minut.
  3. Następnie dolej 4 szklanki bulionu. Dopraw miodem i pieprzem. Duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Do warzyw dodaj podsmażoną kapustę i wlej pozostały bulion. Gotuj 5 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE