Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 sztuki średnie cebule
- 2 sztuki marchewki
- 1 sztuka pietruszka
- 1/2 sztuki małego selera
- 1 sztuka średni kalafior
- 500 ml bulionu z kostki
- 200 g sera cheddar lub gouda
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- Grzanki czosnkowe
- 4 sztuki kromki pieczywa tostowego
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku lub równowartość w czosnku granulowanym
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jarzyny umyj i obierz. Marchew, cebulę, pietruszkę i seler pokrój w kostkę, a kalafior podziel na małe różyczki. Smaż wszystko na oliwie około 10 minut, aż warzywa zaczną się rumienić.
- Rozpuść kostkę rosołową w przegotowanej wodzie. Bulionem zalej jarzyny i duś do miękkości. Zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem. Dodaj przyprawy, wsyp starty ser i mieszaj aż się rozpuści.
- Podawaj krem z grzankami, posypany natką pietruszki.
- Grzanki czosnkowe. Rozpuść na patelni masło. Przeciśnij czosnek przez praskę i podsmaż. Wrzuć pokrojone w kostkę pieczywo tostowe. Dobrze wymieszaj je w maśle i czosnku. Przyrumień.