Dzisiaj jest: Niedziela, 18.11.2018 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5822

Krem ziemniaczany


24.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki małe pory
  • 1 sztuka marchewka
  • 3 sztuki średnie ziemniaki
  • 2 sztuki duże jabłka
  • 8 sztuk plasterków wędzonego boczku
  • 1 szklanka  soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki  śmietany
  • 1 łyżka  masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 pęczek  szczypiorku

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewkę, ziemniaki oraz jabłka obrać i opłukać. Pory starannie oczyścić, z jabłek usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki pokroić w małą kostkę. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i zeszklić na niej kawałki porów, ciągle mieszając.
  2. Do zawartości naczynia dołożyć pozostałe warzywa oraz jabłka. Następnie wlać około 4 szklanki wody i lekko posolić. Całość dusić na małym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Składniki w garnku zmiksować na pomocą blendera na gładki krem, po czym wlać 1 szklankę soku jabłkowego, dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. Na koniec krem zabielić śmietaną i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową (można także dodać odrobinę cukru).
  4. Plasterki boczku wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Boczek piec przez kilka minut, aż się zrumieni i będzie chrupki (można też go podsmażyć na patelni). Pęczek szczypiorku opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym i drobno posiekać. Krem przelać do talerzy / kokilek. Do każdej porcji włożyć po 2 plasterki pieczonego boczku. Danie posypać szczypiorkiem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

mucha

Posty : 10

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE