Dzisiaj jest: Czwartek, 21.09.2017 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Kremowa kalafiorówka


15.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka kalafior
  • 1 sztuka jabłko
  • 250 ml  mleka
  • 1 łyżka  mąki
  • 2 dag  masła
  • 2 łyżeczki  tartego chrzanu
  • 2 łyżeczki  curry
  • sól
  • pieprz biały
  • cukier

Sposób przyrządzania:

  1. Kalafior oczyść, opłucz i podziel na różyczki. Zagotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie zmniejsz ogień i podgotuj jeszcze 20 minut. Po tym czasie wyjmij kalafior z wywaru i odsącz go na sitku.
  2. Kalafior zalej szklanka mleka i jedną szklanką wywaru. Zmiksuj i wlej do garnka z wywarem. Wymieszaj.
  3. Do mąki dodaj masło. Zagnieć, uformuj kulę i wrzuć ją do wywaru z kremem kalafiorowym. Mieszaj tak długo aż kula się rozpuści.
  4. Jabłko umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Wrzuć do zupy razem z chrzanem i curry. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE