Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pomidorowa z szyneczką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 30 dag  szynki z kurczaka
  • 1 sztuka duża cebula
  • 3 sztuki średnie ziemniaki
  • 2 sztuki średnie marchewki
  • 3 sztuki pomidory
  • 2 łyżeczki  koncentratu pomidorowego
  • 1 l  wywaru z warzyw
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 1 łyżeczka  suszonej bazylii
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Pokrojoną w kostkę szynkę i cebulę lekko podsmażamy w naczyniu zelmer bez tłuszczu.
  2. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do szynki, trochę podsmażamy, cały czas mieszając.
  3. Wlewamy wywar, dodajemy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu 15 minut.
  4. Kroimy w kostkę pomidory. Po 15 minutach gotowania bulionu dodajemy pomidory, koncentrat, bazylię, sól i pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze 20 minut, wyjmujemy liść laurowy.
  5. Gotową zupę podajemy z grzankami lub ciemnym pieczywem.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka przepisy czytelników


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE