Dzisiaj jest: Sobota, 07.12.2019 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Pożywny krupnik z mięsem


03.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 40 dag  łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka  vegety
  • 1 sztuka liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 sztuka marchewka
  • 1 sztuka por
  • 1 pęczek  koperku
  • 1 pęczek  lubczyku
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 3 sztuki ziemniaki
  • 2-3 sztuki suszone grzyby
  • 2/3 szklanki  kaszy perłowej
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka  masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Koperek, natkę pietruszki, lubczyk umyj, osusz i drobno posiekaj.
  2. Mięso oczyść i zalej litrem wody. Dodaj posiekaną zieleninę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 30 minut. Otrzymany wywar odcedź.
  3. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na maśle. Grzyby namocz. Kaszę przepłukaj i odcedź. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
  4. Do wywaru z łopatki dodaj kaszę, ziemniaki, por, odsączone i posiekane grzyby oraz vegetę. Gotuj przez następne 15-20 minut.
  5. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj startą marchew i cebulę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Gotową zupę podawaj z kawałkami mięsa, udekorowaną koperkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE