Dzisiaj jest: Piątek, 22.11.2019 Imieniny: Marka i Cecylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Rosół z grysikowymi kluskami


05.09.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 30 dag  kości wołowych,
  • 50 dag  mięsa wołowego,
  • 1 sztuka i 1/2 litra osolonej wody,
  • 1 sztuka mała cebula,
  • 1/2 sztuki liścia laurowego,
  • 1 pęczek  włoszczyzny,
  • 4 dag  masła,
  • 6 dag  grysiku,
  • 1 sztuka jajko,
  • sól. gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki.

Sposób przyrządzania:

  1. Kości i mięso umyć. W zimnej, osolonej wodzie wstawić do gotowania.
  2. Dodać przepołowioną cebulę i liść laurowy oraz oczyszczoną i drobno pokrojoną włoszczyznę.
  3. Pod przykryciem zagotować.
  4. Zszumować i gotować na małym ogniu 2 do 2 i 1/2 godziny.
  5. W czasie gotowania kilkakrotnie zbierać szumowiny.
  6. Po ugotowaniu mięso wyjąć z rosołu i pokroić w kostkę. Rosół przecedzić.
  7. Masło utrzeć na jednolitą masę, stopniowo dodając grysik i jajko.
  8. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Odstawić na 30 minut. Posługując się dwoma łyżeczkami, formować z ciasta kluski.
  9. Rosół podgrzać, włożyć kluski i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Dodać kostki mięsa i przez kolejne 5 minut trzymać na ogniu, ale nie gotować. Zupę podać z posiekaną nacią pietruszki.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

natalia3257

Posty : 0

Przepisy: 24


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE