Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 30 dag kości wołowych,
- 50 dag mięsa wołowego,
- 1 sztuka i 1/2 litra osolonej wody,
- 1 sztuka mała cebula,
- 1/2 sztuki liścia laurowego,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 4 dag masła,
- 6 dag grysiku,
- 1 sztuka jajko,
- sól. gałka muszkatołowa,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kości i mięso umyć. W zimnej, osolonej wodzie wstawić do gotowania.
- Dodać przepołowioną cebulę i liść laurowy oraz oczyszczoną i drobno pokrojoną włoszczyznę.
- Pod przykryciem zagotować.
- Zszumować i gotować na małym ogniu 2 do 2 i 1/2 godziny.
- W czasie gotowania kilkakrotnie zbierać szumowiny.
- Po ugotowaniu mięso wyjąć z rosołu i pokroić w kostkę. Rosół przecedzić.
- Masło utrzeć na jednolitą masę, stopniowo dodając grysik i jajko.
- Doprawić solą i gałką muszkatołową. Odstawić na 30 minut. Posługując się dwoma łyżeczkami, formować z ciasta kluski.
- Rosół podgrzać, włożyć kluski i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Dodać kostki mięsa i przez kolejne 5 minut trzymać na ogniu, ale nie gotować. Zupę podać z posiekaną nacią pietruszki.