Dzisiaj jest: Piątek, 13.12.2019 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Rosół z kluseczkami


07.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 5 osób


Składniki

    Rosół
  • 2.5 sztuki wody
  • 800 sztuk udek z kurczaka
  • 3 sztuki marchewki
  • 1 sztuka pietruszka (korzeń)
  • 1/4 sztuki selera
  • 1 sztuka por
  • 1/2 sztuki cebuli
  • natka pietruszki
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 3 sztuki ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka  sosu sojowego
    Kluseczki
  • 2 sztuki jajka
  • 3 łyżki  mąki
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka dokładnie myjemy. Do garnka wlewamy 2,5l zimnej wody i wkładamy drób. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu usuwając co jakiś czas zbierająca się szumowinę.
  2. Marchew, pietruszkę i selera obieramy. Z pora odrywamy zewnętrzne liście i myjemy. Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem, by trochę się przyrumieniła. Marchew kroimy w talarki.
  3. Gdy bulion będzie klarowny dodajemy przygotowane wcześniej warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie próbujemy powstałego wywaru i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Przykrywamy i gotujemy, aż mięso będzie łatwo odchodziło od kości.
  4. Do kubka wsypujemy 3 łyżki mąki, wbijamy 2 jajka i dodajemy szczyptę soli. Ucieramy na gładką masę.
  5. Z rosołu wyjmujemy wszystkie warzywa (oprócz marchewki) i mięso. Na gotujący się ciągle bulion cienkim strumieniem wylewamy utartą z jajek i mąki masę. Czekamy aż kluseczki wypłyną na powierzchnię i gotujemy jeszcze chwilę.
  6. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE