Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Soczewica szkocka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 pęczki  włoszczyzny,
  • 1 sztuka kura na rosół,
  • 1 sztuka i 1/2 litra wody,
  • sól.
  • po 12 dag czerwonej i brązowej soczewicy,
  • 25 dag  marchwi,
  • 3 sztuki małe pory,
  • 50 dag  ziemniaków,
  • 1 łyżeczka  majeranku,
  • pieprz.

Sposób przyrządzania:

  1. Włoszczyznę oczyścić, drobno pokroić i przez 2 godziny gotować razem z kurą w mocno osolonej wodzie.
  2. W tym czasie obgotować wstępnie soczewicę w 1 i 1/2 litra wody, w której moczyła się wcześniej przez 2-3 godziny. Potem odcedzić.
  3. Marchew i pory oczyścić i drobno pokroić.
  4. Kurę wyjąć z rosołu, mięso oddzielić od kości, rosół przecedzić przez sito i ponownie podgrzać.
  5. Soczewicę razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami i warzywami dodać do rosołu. Przyprawić majerankiem i pieprzem i gotować pod przykryciem na małym ogniu 25 minut.
  6. Potem włożyć do potrawy pokrojone mięso, krótko podgrzać i jeszcze raz przyprawić do smaku.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 24


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE