Przygotowanie:
Kuchnia:
rosyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 kg małych ryb (płoci / okoni / karasi)
- 1-1.5 kg świeżych filetów z dużych ryb (karpia / szczupaka / lina)
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2-3 sztuki cebule
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 sztuki listki laurowe
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- po 1 łyżce posiekanej natki i koperku
- 1/2 sztuki cytryny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drobne ryby oczyść i umyj. Włoszczyznę obierz i umyj, cebule obierz. Włóż do garnka razem z rybkami, wlej 2 litry wody.
- Dodaj przyprawy korzenne, gotuj 45 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Filety podziel na porcje (usuń ości), włóż do odcedzonego wywaru. Gotuj 15 minut, wlej wino, dodaj zieleninę i cytrynę pokrojoną w półplasterki.
- Przypraw do smaku solą i pieprzem, podawaj z pieczywem. Ucha najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu.