Dzisiaj jest: Środa, 11.12.2019 Imieniny: Damazego i Waldemara



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Waterzooi - zupa rybna


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

belgijska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 4 sztuki pory
  • 2 sztuki cebulki szalotki
  • 2 sztuki marchewki
  • 1/2 sztuki małego selera korzeniowego
  • 3 łyżki  masła
  • 4 szklanki  (1 litr) wywaru rybnego
  • 1 szklanka  (250 ml) białego wytrawnego wina
  • świeży tymianek
  • liść laurowy
  • szafran
  • 1 kg  filetów z morskich ryb o białym mięsie (dorsz
  • halibut. sola lub inne)
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 3 sztuki żółtka
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

    Pory obieramy z twardych zielonych części, starannie płuczemy i kroimy w cienkie paseczki. Szalotki drobno siekamy. Marchewkę i seler obieramy i kroimy w paseczki. W dużym garnku roztapiamy masło. Wrzucamy warzywa i dusimy, mieszając, aż trochę zmiękną (około 5 minut). Wlewamy wywar i wino. Dodajemy łyżkę posiekanych listków świeżego tymianku, listek laurowy i szczyptę szafranu. Gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety z ryb kroimy w 3-cm kostkę. Dodajemy ryby do garnka i delikatnie gotujemy bez pokrywki przez 10 -15 minut. Wyjmujemy ryby łyżką cedzakową i trzymamy w cieple. Mieszamy starannie śmietankę i żółtka, dolewamy po trochu łyżkę wazową gorącego wywaru, po czym wolno wlewamy wszystko do garnka z resztą zupy. Wkładamy ryby i – jeśli to konieczne – podgrzewamy danie na małym ogniu, ale ostrożnie, by nie dopuścić do zagotowania. Podajemy na ogrzanych głębokich talerzach, posypane świeżą, siekaną natką pietruszki.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

    Bruce Fife

    Wydawnictwo: Vital


    Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE