Dzisiaj jest: Wtorek, 17.07.2018 Imieniny: Bogdana i Aleksego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Wigilijna zupa grzybowa


20.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 70 g  suszonych grzybów
  • 1 sztuka marchew
  • 1 sztuka pietruszka
  • 1/4 sztuki selera
  • 1 sztuka cebula
  • 4 sztuki ziela angielskie
  • 1 sztuka listek laurowy
  • 1 łyżka  masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby opłucz, włóż do miski i zalej przegotowaną wodą tak, by w niej pływały. Przykryj i zostaw na noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia przełóż grzyby do garnka razem z wodą, w której się moczyły. Dolej wody tak, by wyszły razem 2 litry i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż grzyby zmiękną.
  3. Warzywa obierz i opłucz. Wrzuć do podgotowanych grzybów. Dodaj przyprawy i gotuj przez 30 minut.
  4. Gotową zupę przecedź. Grzyby pokrój w paseczki i ponownie wrzuć do zupy. Dodaj masło, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i zagotuj.
  5. Tak przygotowaną zupę podawaj z makaronem łazankowym.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE