Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.01.2019 Imieniny: Agnieszki, Dzień Babci



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5831

Wigilijna zupa grzybowa


20.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 70 g  suszonych grzybów
  • 1 sztuka marchew
  • 1 sztuka pietruszka
  • 1/4 sztuki selera
  • 1 sztuka cebula
  • 4 sztuki ziela angielskie
  • 1 sztuka listek laurowy
  • 1 łyżka  masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby opłucz, włóż do miski i zalej przegotowaną wodą tak, by w niej pływały. Przykryj i zostaw na noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia przełóż grzyby do garnka razem z wodą, w której się moczyły. Dolej wody tak, by wyszły razem 2 litry i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż grzyby zmiękną.
  3. Warzywa obierz i opłucz. Wrzuć do podgotowanych grzybów. Dodaj przyprawy i gotuj przez 30 minut.
  4. Gotową zupę przecedź. Grzyby pokrój w paseczki i ponownie wrzuć do zupy. Dodaj masło, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i zagotuj.
  5. Tak przygotowaną zupę podawaj z makaronem łazankowym.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione kiszone warzywa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE