Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 70 g suszonych grzybów
- 1 sztuka marchew
- 1 sztuka pietruszka
- 1/4 sztuki selera
- 1 sztuka cebula
- 4 sztuki ziela angielskie
- 1 sztuka listek laurowy
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby opłucz, włóż do miski i zalej przegotowaną wodą tak, by w niej pływały. Przykryj i zostaw na noc do namoczenia.
- Następnego dnia przełóż grzyby do garnka razem z wodą, w której się moczyły. Dolej wody tak, by wyszły razem 2 litry i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż grzyby zmiękną.
- Warzywa obierz i opłucz. Wrzuć do podgotowanych grzybów. Dodaj przyprawy i gotuj przez 30 minut.
- Gotową zupę przecedź. Grzyby pokrój w paseczki i ponownie wrzuć do zupy. Dodaj masło, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i zagotuj.
- Tak przygotowaną zupę podawaj z makaronem łazankowym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka