Dzisiaj jest: Wtorek, 25.02.2020 Imieniny: Wiktora i Cezarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Zielona zupa warzywna z kwaśną śmietaną


21.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki średnie ziemniaki
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka mała cukinia
  • 20 dag  szpinaku (może być mrożony)
  • 15 dag  zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona albo z puszki)
  • 5-6 szklanek  bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki  kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki  oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki, cebulę oraz czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a opłukane ziemniaki - na małe kawałeczki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć przygotowane warzywa. Mieszając, smaż je około 3 minuty. Następnie zalej bulionem. Całość doprowadź do wrzenia, podgrzewając na średnim ogniu.
  2. Cukinię pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z gotującymi się warzywami. Zmniejsz płomień i gotuj tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Szpinak opłucz, pokrój na kawałki (mrożony wcześniej rozmroź i odsącz na sitku), dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 5 minut. Zupę zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  3. Fasolkę mrożoną rozmroź. Strączki pokrój na duże kawałki. Wrzuć do lekko posolonej wrzącej wody, poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 5 minut. Fasolki konserwowej nie musisz gotować. Przełóż ją na sito, odsącz z zalewy. Przygotowaną fasolkę przełóż do zupy, zamieszaj. Mocno razem podgrzej. Gotową zupę rozlej do miseczek. Przed podaniem każdą porcję udekoruj z kleksem lekko ubitej kwaśnej śmietany.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Nina

Posty : 23

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE