Dzisiaj jest: Czwartek, 17.08.2017 Imieniny: Jacka i Mirona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Zielona zupa warzywna z kwaśną śmietaną


21.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki średnie ziemniaki
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka mała cukinia
  • 20 dag  szpinaku (może być mrożony)
  • 15 dag  zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona albo z puszki)
  • 5-6 szklanek  bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki  kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki  oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki, cebulę oraz czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a opłukane ziemniaki - na małe kawałeczki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć przygotowane warzywa. Mieszając, smaż je około 3 minuty. Następnie zalej bulionem. Całość doprowadź do wrzenia, podgrzewając na średnim ogniu.
  2. Cukinię pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z gotującymi się warzywami. Zmniejsz płomień i gotuj tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Szpinak opłucz, pokrój na kawałki (mrożony wcześniej rozmroź i odsącz na sitku), dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 5 minut. Zupę zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  3. Fasolkę mrożoną rozmroź. Strączki pokrój na duże kawałki. Wrzuć do lekko posolonej wrzącej wody, poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 5 minut. Fasolki konserwowej nie musisz gotować. Przełóż ją na sito, odsącz z zalewy. Przygotowaną fasolkę przełóż do zupy, zamieszaj. Mocno razem podgrzej. Gotową zupę rozlej do miseczek. Przed podaniem każdą porcję udekoruj z kleksem lekko ubitej kwaśnej śmietany.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Nina

Posty : 23

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE