Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zielona zupa warzywna z kwaśną śmietaną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki średnie ziemniaki
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka mała cukinia
  • 20 dag  szpinaku (może być mrożony)
  • 15 dag  zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona albo z puszki)
  • 5-6 szklanek  bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki  kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki  oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki, cebulę oraz czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a opłukane ziemniaki - na małe kawałeczki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć przygotowane warzywa. Mieszając, smaż je około 3 minuty. Następnie zalej bulionem. Całość doprowadź do wrzenia, podgrzewając na średnim ogniu.
  2. Cukinię pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z gotującymi się warzywami. Zmniejsz płomień i gotuj tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Szpinak opłucz, pokrój na kawałki (mrożony wcześniej rozmroź i odsącz na sitku), dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 5 minut. Zupę zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  3. Fasolkę mrożoną rozmroź. Strączki pokrój na duże kawałki. Wrzuć do lekko posolonej wrzącej wody, poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 5 minut. Fasolki konserwowej nie musisz gotować. Przełóż ją na sito, odsącz z zalewy. Przygotowaną fasolkę przełóż do zupy, zamieszaj. Mocno razem podgrzej. Gotową zupę rozlej do miseczek. Przed podaniem każdą porcję udekoruj z kleksem lekko ubitej kwaśnej śmietany.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 23

Przepisy: 54


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE