Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 osób
Składniki
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 2 sztuki cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanych ziół: bazyli, tymianku, natki pietruszki
- 3 łyżki oliwek z oliwek
- 50 g kiełków rzodkiewki
- 5 sztuk kalarepek
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z kalarepek odciąć wierzch i wydrążyć środek (nie wyrzucać go). Następnie sparzyć je we wrzątku i schłodzić w zimnej wodzie, aby nie straciły koloru.
- Pomidory obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Cebule obrać i posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i roztrzeć z solą, Pomidory zmiksować z miąższem kalarepek, cebulą, czosnkiem i oliwą. Dodać zioła i przyprawić solą oraz pieprzem. Chłodnik podawać w kalarepce posypany kiełkami.