Dzisiaj jest: Sobota, 23.06.2018 Imieniny: Wandy i Zenona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Żółta grochówka


06.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 400 g  suszonego obranego zielonego grochu
  • 500 g  delikatnie zapeklowanych żeberek wieprzowych (ewentualnie peklowany boczek)
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 1 łyżka  ziarnistego ziela angielskiego
  • 2 sztuki goździki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Groch wsypać na sito i opłukać zimną wodą, a następnie 2 godziny moczyć w zimnej wodzie. Żeberka opłukać, włożyć do 1,5 l wody i zagotować. Pianę zebrać.
  2. Imbir obrać, pokroić w kawałki i dodać do wody z żeberkami łącznie z liściem laurowym, rozgnieconymi ziarnami ziela angielskiego i goździkami. Wszystko gotować przez 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu.
  3. Namoczony groch wlac na sito, osączyć i dodać do zupy. Posolić. Gotować na małym ogniu jeszcze przez godzinę, aż groch się rozpadnie.
  4. Żeberka wyjąć, mięso oddzielić, drobno pokroić i ponownie dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem, przed podaniem posypać natką.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dorcia

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE