Dzisiaj jest: Piątek, 13.12.2019 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Żółta grochówka


06.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 400 g  suszonego obranego zielonego grochu
  • 500 g  delikatnie zapeklowanych żeberek wieprzowych (ewentualnie peklowany boczek)
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 1 łyżka  ziarnistego ziela angielskiego
  • 2 sztuki goździki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Groch wsypać na sito i opłukać zimną wodą, a następnie 2 godziny moczyć w zimnej wodzie. Żeberka opłukać, włożyć do 1,5 l wody i zagotować. Pianę zebrać.
  2. Imbir obrać, pokroić w kawałki i dodać do wody z żeberkami łącznie z liściem laurowym, rozgnieconymi ziarnami ziela angielskiego i goździkami. Wszystko gotować przez 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu.
  3. Namoczony groch wlac na sito, osączyć i dodać do zupy. Posolić. Gotować na małym ogniu jeszcze przez godzinę, aż groch się rozpadnie.
  4. Żeberka wyjąć, mięso oddzielić, drobno pokroić i ponownie dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem, przed podaniem posypać natką.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dorcia

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE