Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
500 g dosyć żwięzłych ziemniaków
4 ząbki czosnku
1 sztuka i 1/4 l bulionu warzywnego
500 g kapusty włoskiej lub kombinacji kapusty włoskiej i jarmużu
200 g kiełbasek chorizo
1/2 sztuki pęczka ziela kolendry
sól
pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Oba składniki ogrzać w garnku z bulionem i pod przykryciem gotować ok. 10 minut na słabym ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie.
- W tym czasie kapustę (jarmuż) umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki. Kolendrę umyć, osuszyć przez potrząsanie i drobniutko posiekać.
- Ziemniaki rozgnieść w zupie, aż się zagęści. Dodać kapustę oraz kiełbasę i jeszcze gotować ok. 10 minut, aż kapusta zmięknie. Dodać kolendrę, doprawić solą i pieprzem. Zupę rozlać do talerzy, każdą porcję pokropić 1 łyżką oliwy. Podawać ze świeżym białym pieczywem.