Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1/2 kg brokułów
- 2 sztuki szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- półtora litra bulionu warzywnego
- 3 łyżki śmietany
- Grzanki
- 2 sztuki ciabatty
- 2 ząbki czosnku
- 2 sztuki dojrzałe pomidory
- 120 g sera mozzarella
- kilka liści świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuły podzielić na różyczki. Szalotki i czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na maśle. Dodać brokuły, smażyć kilka minut. Następnie oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zalać bulionem. Gotować, aż brokuły zmiękną.
- Ciabatty pokroić na cienkie kromki, każdą posmarować przekrojoną na pół kostką czosnku. Pomidory sparzyć, obrać, miąższ pokroić w drobną kostkę.
- Mozzarellę pociąć w plastry. Z pomidorami i liśćmi bazylii ułożyć na kromkach ciabatty. Pieczywo wyłożyć na wyłożoną pergaminem blachę, oprószyć pieprzem i skropić oliwą. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
- Zupę zmiksować. Dodać śmietanę i mocno podgrzać. Rozlać do miseczek. Podawać z grzankami.
Źródło przepisu: gazeta claudia