Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki duże cebule
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka mąki
4 szklanki wody
4 sztuki grzanki z chleba razowego lub 4 sucharki
4 łyżki startego żółtego sera
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę niezbyt drobno posiekać i podsmażyć na maśle lub margarynie, aż stanie się złocista.
- Wówczas oprószyć mąką, jeszcze chwilę smażyć, wlać zimną wodę, zagotować, zmiksować, posolić do smaku. Gotową zupę rozlać do żaroodpornych czarek, na wierzchu położyć po grzance i posypać serem. Zapiekać w piekarniku do momentu, gdy ser się stopi.
Źródło przepisu: książka gotuj z głową