Dzisiaj jest: Czwartek, 20.02.2020 Imieniny: Leona i Ludomiła



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Zupa cebulowa


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 kg  cebuli
  • 8 łyżek  oliwy z oliwek
  • 2 ząbki  czosnku
  • 3 l  wywaru z kurczaka
  • 1 szklanka  czerwonego wytrawnego wina
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 1.5 łyżek  mąki
  • 15 dag  startego sera żółtego najlepiej Gruyera
    Grzanki
  • 1 sztuka długa bułka bagietka
  • 2 łyżki  masła
  • 1 ząbek  czosnku

Sposób przyrządzania:

    Bułkę kroimy wzdłuż na 4 duże kawałki. Każdy smarujemy oliwą zmieszaną ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Następnie kromki kroimy w kostkę, układamy na blasze i podpiekamy w dobrze nagrzanym piekarniku aż do zrumienienia. Trzy łyżki oliwy mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, lekko solimy i odstawiamy na 15 minut. Resztę oliwy niezbyt mocno rozgrzewamy na dużej patelni lub w garnku. Wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę i smażymy na małym ogniu tak długo, aż nabierze złocistego koloru. Wsypujemy mąkę, mieszamy i zalewamy wywarem z kurczaka zmieszanym z winem. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok. 15 minut. Podajemy w miseczkach, posypaną startym serem i grzankami. Grzanki można też podać oddzielnie, z masłem.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

    Bruce Fife

    Wydawnictwo: Vital


    Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE