Dzisiaj jest: Piątek, 15.11.2019 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zupa grochowa


14.04.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  grochu
  • 4 sztuki marchewki
  • 1 sztuka pietruszka
  • 8 sztuk 10 ziemniaków
  • 1 sztuka cebula
  • 20 dag  cienkiej kiełbasy
  • 1 sztuka kość na wywar
  • 2 l  wody
  • 3 łyżki  mąki
  • 2 łyżki  masła
  • olej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka pietruszki
  • koperek

Sposób przyrządzania:

  1. Groch moczymy przez kilka godzin, następnie zalewamy wywarem (ugotowanym na kości) w garnku i gotujemy, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchewkę oraz pietruszkę. Gotujemy do miękkości.
  2. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i razem podsmażamy. Dodajemy do zupy.
  3. Przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki, dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

mucha

Posty : 10

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE