Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 osób
Składniki
- 1.5 szklanek grochu
- 4 sztuki marchewki
- 1 sztuka pietruszka
- 8 sztuk 10 ziemniaków
- 1 sztuka cebula
- 20 dag cienkiej kiełbasy
- 1 sztuka kość na wywar
- 2 l wody
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- olej
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka pietruszki
- koperek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groch moczymy przez kilka godzin, następnie zalewamy wywarem (ugotowanym na kości) w garnku i gotujemy, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchewkę oraz pietruszkę. Gotujemy do miękkości.
- Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i razem podsmażamy. Dodajemy do zupy.
- Przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki, dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem i natką pietruszki.