Dzisiaj jest: Poniedziałek, 24.02.2020 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Zupa grzybowa z grzybów leśnych


02.04.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 30 g  suszonych grzybów leśnych
  • 1.5 l  wody
  • 4 sztuki ziemniaki
  • 1 sztuka cebula
  • 2 sztuki marchewki
  • 1 sztuka korzeń pietruszki
  • 1/4 sztuki selera
  • 1/4 sztuki pora
  • 1 łyżka  oliwy
  • 1 łyżka  mąki
  • 4 łyżki  śmietany 18%
  • 3 łyżki  posiekanej zielonej pietruszki
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 sztuka liść laurowy
  • sól do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Z 1,5 l wody odlej 1 szklankę zimnej wody i zalej nią grzyby. Pozostaw na ok. 3 godz. Po tym czasie wodę, w której się moczyły przecedź przez sito do miski, a grzyby dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj pozostałą wodę i wlej do niej odcedzony wywar z grzybów.
  2. Cebulę obierz, umyj, przekrój na pół i dodaj do zupy. Gotuj przez ok. 15 min pod przykryciem. Pora przemyj i wrzuć do zupy. Obierz i umyj: marchewkę, korzeń pietruszki, seler i ziemniaki. Pokrój warzywa w kostkę i wrzuć do zupy. Posól ją, dodaj 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 min.
  3. Grzyby pokrój w paski, dodaj do wywaru i gotuj dalej przez ok. 30 min pod przykryciem na wolnym ogniu.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę. Wsyp do niej mąkę, rozetrzyj grudki i rozprowadź niewielką ilością wywaru z zupy. Zdejmij zasmażkę z palnika i przestudź chwilę. Następnie dodaj do niej śmietanę, wymieszaj i przelej do zupy. Zagotuj zupę. Przed podaniem posyp zupę natką pietruszki.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE