Dzisiaj jest: Czwartek, 02.04.2020 Imieniny: Franciszka i Władysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Zupa gulaszowa z kiełbasą


09.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 g  wędzonej kiełbasy
  • 2 sztuki cebule
  • 4 sztuki ziemniaki
  • 5 sztuk pieczarek
  • 1 sztuka zielona papryka
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka marchewka
  • 1 ząbek  czosnku
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1 sztuka i 1/2 bulionu z kostki
  • 3 łyżki  oliwy
  • 1 łyżeczka  ostrej papryki
  • 2 łyżeczki  słodkiej papryki
  • 2 sztuki ziarenka ziela angielskiego
  • 1 sztuka liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka  majeranku
  • 1/3 łyżeczki  tymianku
  • 1 szczypta  chili

Sposób przyrządzania:

  1. Kiełbasę pokroić w plasterki. Cebule, marchewkę, ziemniaki i pieczarki obrać, po czym pokroić: marchewkę w półplasterki, ziemniaki w kostkę, cebulę w piórka, a pieczarki w plasterki.
  2. Paprykę umyć i po wydrążeniu gniazd nasiennych pociąć w paseczki. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną kiełbasę.
  3. Do podsmażonej kiełbasy dodać cebulę, pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć ok. 5 minut. Do garnka dołożyć 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość wymieszać i jeszcze przez chwilę smażyć. Gdy składniki się połączą do garnka wlać bulion i dorzucić ziele angielskie oraz liść laurowy.
  4. Do bulionu dodać ziemniaki i marchewkę. Po ok. 10 minutach do garnka przełożyć papryki. Gdy warzywa będą półmiękkie, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, słodką oraz ostrą papryką i chili. Gotować do miękkości składników.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zamień leczenie na jedzenie Zamień leczenie na jedzenie

Andreas Michalsen

Wydawnictwo: Muza


Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE