Dzisiaj jest: Czwartek, 14.12.2017 Imieniny: Alfreda i Izydora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5785

Zupa gulaszowa


23.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 800 g  wieprzowiny bez kości
  • 1 sztuka marchew
  • 1 sztuka seler
  • 1 sztuka seler naciowy
  • 1 sztuka korzeń pietruszki
  • 2 sztuki czerwone papryki
  • 1 sztuka żółta papryka
  • kilka plasterków papryczki chili
  • 4 ząbki  czosnku
  • 300 g  pieczarek
  • 1 sztuka mała cebula
  • 3 sztuki suszone grzyby
  • 3 sztuki ogórki kiszone
  • 2 sztuki małe ziemniaki
  • 2 łyżki  ketchupu
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki  chili
  • 1 łyżeczka  mielonej słodkiej papryki
  • 3 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 2 łyżki  smalcu
  • 1 łyżka  masła
  • 1 l  bulionu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso pokrój w kostkę, przypraw chili i słodką papryką. Podsmaż na 2 łyżkach smalcu.
  2. Pietruszkę, seler i marchew obierz i pokrój w cienkie słupki. Dodaj do lekko zrumienionego na patelni mięsa.
  3. Zalej mięso 250 ml bulionu i duś przez 10 minut na małym ogniu.
  4. Pieczarki obierz i pokrój w plastry. Paprykę oczyść i pokrój w słupki. Cebulę i papryczkę chili pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Pieczarki, paprykę, cebulę, papryczkę chili i czosnek podsmaż na łyżce masła.
  5. Mięso i włoszczyznę przełóż do garnka. Dodaj pieczarki i warzywa. Zalej resztą bulionu wymieszanego z ketchupem i koncentratem pomidorowym.
  6. Dodaj suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i ziemniaki.
  7. Duś na małym ogniu przez godzinę, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z chlebem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE