Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 2 kostki bulionu z drobiu
- 1 łyżeczka masła
- por
- 2 sztuki marchewki
- 25 dag fasolki szparagowej
- 15 dag pieczarek
- po szczypcie gałki muszkatołowej i cząbru
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wsypać kaszę do 4 szklanek wrzącej wody z masłem i gotować pod przykryciem 10 min. Dodać umyty, przecięty wzdłuż na pół i pokrojony w cienkie paseczki por, oskrobaną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, umytą, oczyszczoną i pokrojoną na kawałki fasolkę oraz obrane, opłukane i cienko poszatkowane pieczarki.
- Gdy warzywa będą miękkie, wrzucić kostki bulionowe, doprawić zupę solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cząbrem. Posypać na talerzach natką.
Źródło przepisu: książka potrawy z kasz