Dzisiaj jest: Piątek, 22.03.2019 Imieniny: Bogusława i Katarzyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5838

Zupa - krem kukurydziany


09.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 0.6 kg  świeżego lub mrożonego ziarna słodkiej kukurydzy
  • 1.2 l  wody
  • 2 sztuki płaskie łyżki cukru
  • 2 sztuki płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 szczypta  soli

Sposób przyrządzania:

  1. Zagotować wodę. Do wrzącej wody wrzucić kukurydzę. Gotować 15 minut.
  2. Po zagotowaniu ziarno kukurydzy odcedzić durszlakiem, wody po gotowaniu nie wylewać.
  3. Ugotowane ziarno podzielić na dwie w miarę równe części. Jedną część zmiksować blenderem, drugą pozostawić w całości.
  4. Do wody po gotowaniu kukurydzy wrzucić zblenderowane ziarno, dodać sól, cukier, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody mąkę kukurydzianą i zagotować. Do ugotowanej masy dodać przygotowaną wcześniej drugą część całego ziarna. Podawać na gorącą.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 93


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE