Dzisiaj jest: Środa, 13.12.2017 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5785

Zupa - krem kukurydziany


09.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 0.6 kg  świeżego lub mrożonego ziarna słodkiej kukurydzy
  • 1.2 l  wody
  • 2 sztuki płaskie łyżki cukru
  • 2 sztuki płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 szczypta  soli

Sposób przyrządzania:

  1. Zagotować wodę. Do wrzącej wody wrzucić kukurydzę. Gotować 15 minut.
  2. Po zagotowaniu ziarno kukurydzy odcedzić durszlakiem, wody po gotowaniu nie wylewać.
  3. Ugotowane ziarno podzielić na dwie w miarę równe części. Jedną część zmiksować blenderem, drugą pozostawić w całości.
  4. Do wody po gotowaniu kukurydzy wrzucić zblenderowane ziarno, dodać sól, cukier, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody mąkę kukurydzianą i zagotować. Do ugotowanej masy dodać przygotowaną wcześniej drugą część całego ziarna. Podawać na gorącą.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 59

Przepisy: 75


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE