Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.07.2018 Imieniny: Marii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Zupa - krem kukurydziany


09.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 0.6 kg  świeżego lub mrożonego ziarna słodkiej kukurydzy
  • 1.2 l  wody
  • 2 sztuki płaskie łyżki cukru
  • 2 sztuki płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 szczypta  soli

Sposób przyrządzania:

  1. Zagotować wodę. Do wrzącej wody wrzucić kukurydzę. Gotować 15 minut.
  2. Po zagotowaniu ziarno kukurydzy odcedzić durszlakiem, wody po gotowaniu nie wylewać.
  3. Ugotowane ziarno podzielić na dwie w miarę równe części. Jedną część zmiksować blenderem, drugą pozostawić w całości.
  4. Do wody po gotowaniu kukurydzy wrzucić zblenderowane ziarno, dodać sól, cukier, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody mąkę kukurydzianą i zagotować. Do ugotowanej masy dodać przygotowaną wcześniej drugą część całego ziarna. Podawać na gorącą.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 86


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE