Dzisiaj jest: Środa, 16.08.2017 Imieniny: Rocha i Joachima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Zupa krem z zielonego groszku


17.04.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 50 dag  zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • 1.5 l  bulionu warzywnego
  • Kilka łyżek śmietany 30%
  • Szczypta cukru
  • Groszek ptysiowy
  • Liść laurowy
  • Sól
  • 1/2 łyżeczki  tymianku
  • 3 sztuki ziarna ziela angielskiego

Sposób przyrządzania:

  1. Groszek jeśli świeży umyć, zalać gorącym bulionem warzywnym, dodać ziele angielskie i liść laurowy, gotować powoli pod przykryciem, aż groszek będzie miękki.
  2. Ziele angielskie i liść laurowy usunąć, 4 łyżki groszku odłożyć, a pozostały wraz z bulionem lekko przestudzić, a następnie zmiksować.
  3. Doprawić solą, tymiankiem i szczyptą cukru. Zupę podawać posypaną odłożonym groszkiem oraz groszkiem ptysiowym. Na wierzchu każdej porcji położyć łyżkę gęstej śmietany.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE