Dzisiaj jest: Sobota, 22.09.2018 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Zupa kwaśna


26.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka cebula,
  • 1 ząbek  czosnku,
  • 2 łyżki  masła lub margaryny,
  • 1 sztuka świeży ogórek,
  • 2 łyżki  mąki,
  • 1 l  odtłuszczonego rosołu,
  • sól. pieprz, szczypta cukru,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki  keczupu,
  • 1 sztuka mały kubek kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki  drobno posiekanego koperku.

Sposób przyrządzania:

  1. Drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek zeszklić na gorącym maśle lub margarynie.
  2. Ogórek umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Kilka kostek odłożyć, pozostałe poddusić razem z cebulą i czosnkiem.
  3. Oprószyć podduszone kostki ogórka mąką, oddzielnie przyrządzić jasną zasmażkę i rozprowadzić ją rosołem.
  4. Dodać do rosołu ogórek i całość gotować 8 minut.
  5. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i keczupem. Gotową zupę ochłodzić w lodówce.
  6. Krótko przed podaniem na stół wmieszać do zupy kwaśną śmietanę i doprawić do smaku solą. Dodać odłożone kostki ogórka i koperek.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

karolinago

Posty : 0

Przepisy: 17


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE