Dzisiaj jest: Piątek, 06.12.2019 Imieniny: Mikołaja i Emiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Zupa kwaśna


26.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka cebula,
  • 1 ząbek  czosnku,
  • 2 łyżki  masła lub margaryny,
  • 1 sztuka świeży ogórek,
  • 2 łyżki  mąki,
  • 1 l  odtłuszczonego rosołu,
  • sól. pieprz, szczypta cukru,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki  keczupu,
  • 1 sztuka mały kubek kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki  drobno posiekanego koperku.

Sposób przyrządzania:

  1. Drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek zeszklić na gorącym maśle lub margarynie.
  2. Ogórek umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Kilka kostek odłożyć, pozostałe poddusić razem z cebulą i czosnkiem.
  3. Oprószyć podduszone kostki ogórka mąką, oddzielnie przyrządzić jasną zasmażkę i rozprowadzić ją rosołem.
  4. Dodać do rosołu ogórek i całość gotować 8 minut.
  5. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i keczupem. Gotową zupę ochłodzić w lodówce.
  6. Krótko przed podaniem na stół wmieszać do zupy kwaśną śmietanę i doprawić do smaku solą. Dodać odłożone kostki ogórka i koperek.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

karolinago

Posty : 0

Przepisy: 17


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE