Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 szklanka maku
- 1.5 sztuk - 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- cukier
- sól
- tarka do ziemniaków otwarta (nie prostokątna)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mak opłucz zimną wodą, zalej z wierzchu, odcedź. Włóż mak do garnka, zalej wrzątkiem tak, żeby mak był zakryty. Odstaw na 12 godzin.
- Po tym czasie odcedź wodę. Mak zmiel dwukrotnie, najlepiej przez najdrobniejsze sitko.
- Z mąki, 1/2 szklanki wody, oleju oraz szczypty soli zagnieć ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego, żeby się nie przyklejało do ręki). Odrobinę ciasta odłóż na zrobienie gwiazdek, z reszty ciasta zrób wałeczki o średnicy 1 cm.
- Wałek potnij na kawałki o szerokości 1 cm. Następnie bierz po jednym kawałeczku ciasta i na lewej stronie tarki do ziemniaków wciskaj palcami ciasto w tarkę, tak by się zwijało i wyglądało jak szyszeczki. Żeby ciasto nie sklejało się w dziurki tarki, tarkę obsyp lekko mąką.
- Odłożone wcześniej ciasto rozwałkuj i wytnij foremkami małe gwiazdki do dekoracji zupy.
- Kluski-szyszki włóż na gotującą się, lekko posoloną wodę. Gwiazdki ugotuj oddzielnie.
- Kiedy szyszeczki wypłyną, dodaj do nich zmielony mak i na bardzo małym ogniu gotuj 15 minut. Dosłodź do smaku.
Źródło przepisu: moja Kuchnia