Dzisiaj jest: Wtorek, 23.10.2018 Imieniny: Teodora i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

Zupa marokańska z soczewicą i ciecierzycą


26.02.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki puszki pomidorów, pomidory muszą być bez skóry
  • 250 g  odsączonej ciecierzycy z puszki
  • 200 g  czerwonej soczewicy
  • 1 sztuka średnio duża cebula
  • 5 łyżek  posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 łyżka  oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki  ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki  cukru
  • 1 łyżeczka  słodkiej papryki
  • kawałek świeżego imbiru (ok. trzy centymetrowy)
  • 1/2 łyżeczki  chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób przyrządzania:

  1. Na oliwie podsmażyć rozdrobnioną na kosteczkę cebulę.
  2. Dodać starty imbir, cynamon, chili, przepuszczony przez praskę czosnek, słodką paprykę i utłuczone w moździerzu ziarna kolendry.
  3. Chwilę podsmażyć. Dodać pomidory z puszki i 2 łyżeczki cukru. Zalać wodą (około 2 litry), następnie doprawić solą i pieprzem. Wrzucić soczewicę i gotować około 15-20 minut.
  4. Chwilę przed końcem gotowania dodać odsączoną i przepłukaną ciecierzycę oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

queensaba

Posty : 26

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE