Dzisiaj jest: Środa, 20.09.2017 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Zupa migdałowa z oliwkami i szafranem


15.04.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 6 ząbków  czosnku
  • 50 g  zielonych oliwek bez pestek
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 4 łyżki  oliwy z oliwek
  • 200 g  drobno utartych migdałów
  • 1 l  bulionu mięsnego
  • 1 opakowanie  nitek szafranu (0,1 g)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki  słodkiej papryki
  • 2 sztuki kromki czerstwego białego chleba

Sposób przyrządzania:

  1. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać lub przepuścić przez praskę. Oliwki również bardzo drobno posiekać. Natkę umyć, osuszyć przez potrząsanie, listki drobno posiekać, część odłożyć do posypania zupy.
  2. W granku rozgrzać dobrą połowę oliwy i przesmażyć czosnek, oliwki i natkę. Dołączyć migdały i dalej smażyć, aż zaczną delikatnie pachnieć. Podlać bulionem.
  3. Szafran rozetrzeć w palcach, rozprowadzić odrobiną ciepłej wody i dodac do zupy. Zupę doprawić solą, pieprzem i papryką, gotować na małym ogniu ok. 10 minut bez przykrycia.
  4. W tym czasie z chleba odkroić skórkę, pokroić go w kostkę i na pozostałej oliwie obrumienić na chrupko. Łącznie z pozostałą natką dodac do zupy, doprawić do smaku i podawać.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dorcia

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE