Dzisiaj jest: Środa, 12.12.2018 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5828

Zupa miso shiro


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

japońska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 l  wody
  • 4 dag  suszonych alg morskich wakame
  • 4 łyżki  pasty miso (ze sfermentowanej soi)
  • 10 dag  serka sojowego tofu
  • 1/3 łyżeczki  granulowanego bulionu dashi
  • 50 ml  sake
  • 50 ml  białego wina
  • prażony sezam

Sposób przyrządzania:

    Algi wakame zalej wodą, podgrzewaj prawie do wrzenia. Bezpośrednio przed zagotowaniem wyjmij je z garnka i odłóż. Wywar zagotuj, dodaj dashi i miso. Gotuj przez chwilę, przypraw sake i winem. Do miseczek nakładaj pokrojony w drobną kostkę serek tofu oraz ugotowane algi. Przygotowane składniki zalej bulionem miso shiru i posyp uprażonymi na suchej patelni ziarenkami sezamu.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaka jest Twoja ulubiona potrawa wigilijna?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

    Producent: Jantex


    Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

    Joseph Mercola

    Wydawnictwo: Vivante


    W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE