Dzisiaj jest: Niedziela, 22.10.2017 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Zupa ogórkowa


08.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

  • 2.5 l  bulionu (może być z kostki)
  • 1 sztuka marchewka
  • 1/2 sztuki korzenia pietruszki
  • 4-5 sztuk dużych ziemniaków
  • 2 sztuki ziela angielskie
  • 1 sztuka listek laurowy
  • 400 g  ogórków kiszonych
  • 1 łyżeczka  mąki pszennej
  • 2-3 łyżki  śmietany 18%
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew i korzeń pietruszki obieramy. Marchew tarkujemy na tarce o dużych oczkach, a pietruszkę kroimy w drobną kostkę.
  2. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego starkowaną marchew, korzeń pietruszki, listek laurowy i ziele angielskie.
  3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone myjemy i tarkujemy na tarce o dużych oczkach.
  4. Gdy bulion się zagotuje wrzucamy pokrojone ziemniaki. Kiedy kartofle będą miękkie dodajemy starkowane ogórki.
  5. W miseczce rozrabiamy łyżeczkę mąki z 2-3 łyżkami śmietany. Masę zalewamy kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Mieszamy, by nie było grudek. Wlewamy do wrzącego bulionu. Chwilę gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Przed podaniem posypujemy zupę posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE