Dzisiaj jest: Wtorek, 19.11.2019 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Zupa ogórkowa


08.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

  • 2.5 l  bulionu (może być z kostki)
  • 1 sztuka marchewka
  • 1/2 sztuki korzenia pietruszki
  • 4-5 sztuk dużych ziemniaków
  • 2 sztuki ziela angielskie
  • 1 sztuka listek laurowy
  • 400 g  ogórków kiszonych
  • 1 łyżeczka  mąki pszennej
  • 2-3 łyżki  śmietany 18%
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew i korzeń pietruszki obieramy. Marchew tarkujemy na tarce o dużych oczkach, a pietruszkę kroimy w drobną kostkę.
  2. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego starkowaną marchew, korzeń pietruszki, listek laurowy i ziele angielskie.
  3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone myjemy i tarkujemy na tarce o dużych oczkach.
  4. Gdy bulion się zagotuje wrzucamy pokrojone ziemniaki. Kiedy kartofle będą miękkie dodajemy starkowane ogórki.
  5. W miseczce rozrabiamy łyżeczkę mąki z 2-3 łyżkami śmietany. Masę zalewamy kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Mieszamy, by nie było grudek. Wlewamy do wrzącego bulionu. Chwilę gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Przed podaniem posypujemy zupę posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE