Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.10.2017 Imieniny: Teodora i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Zupa pomidorowa z mascarpone


08.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 1 sztuka marchewka
  • 1 sztuka łodyga selera naciowego
  • 1 sztuka średnia cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 3/4 l  bulionu warzywnego
  • 750 g  dojrzałych pomidorów
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki  suszonego tymianku
  • 3 łyżki  wina deserowego
  • Roladki do zupy
  • 50 g  płatków owsianych
  • 100 ml  mleka
  • 1 sztuka jajko
  • 1/2 sztuki pęczka mieszanych ziół (np. natki, szczypiorku, bazylii)
  • sól
  • 1 łyżka  masła klarowanego
  • 150 g  mascarpone

Sposób przyrządzania:

  1. Aby przygotować roladki wymieszać płatki z mlekiem oraz jajkiem. Zioła umyć, osuszyć, oberwać z nich listki, drobno je posiekać i dodać do ciasta. Całość lekko posolić, nakryć i odstawić na 45 minut, żeby ciasto spęczniało.
  2. Marchewkę oczyścić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Seler umyć, oczyścić i pokroić najpierw wzdłuż na paseczki, a potem w poprzek w drobną kostkę. Cebulę obrać i także pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać.
  3. Oliwę rozgrzać w dużym garnku, wrzucić cebulę i zeszklić ją na średnim ogniu. Dodać warzywa i podmażyć je, a potem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlać bulion, nakryć garnek pokrywką i gotować zupę na małym ogniu.
  4. Z pomidorów wykroić szypułki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przekroić w poprzek na pół i wydrążyć pestki. Miąższ pokroić w kostkę i dodać do zupy. Całość doprawić solą oraz pieprzem.
  5. Tymianek z winem dodać do zupy i gotować ją na małym ogniu ok. 30 minut.
  6. Ciasto na roladki energicznie wymieszać i ewentualnie dodać do niego trochę wody, tak aby było dość rzadkie. Na dużej teflonowej patelni rozgrzać 1/2 łyżki masła klarowanego i z połowy ciasta usmażyć cienki naleśnik. Naleśnik osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym. Na reszcie masła usmażyć drugi naleśnik.
  7. Naleśniki posmarować ok. 50 g mascarpone, lekko posolić, zrolować niezbyt mocno i ostudzić, a potem pokroić ostrym nożem w poprzek na cienkie plasterki.
  8. Zupę zmiksować. Resztę mascarpone wymieszać ze szczyptą soli. Zupę rozlać do sześciu talerzy. Na wierzchu ostrożnie położyć roladki z naleśników. Każdą porcję udekorować kleksem mascarpone.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE