Dzisiaj jest: Czwartek, 20.02.2020 Imieniny: Leona i Ludomiła



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Zupa rybna z karpia


28.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  karpia
  • 150 g  marchewki
  • 150 g  pietruszki
  • 100 g  selera
  • 1 sztuka cebula
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 100 g  masła
  • 80 g  mąki
  • 100 g  pieczarek
  • 200 g  śmietany
  • 2 sztuki kromki chleba
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę obierz i przekrój na pół. Karpia umyj, pokrój na kawałki i włóż do garnka. Dodaj pokrojone warzywa. Zalej wszystko zimną wodą. Dodaj sól, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziele angielskie. Gotuj 40 minut, od czasu do czasu mieszając i zbierając pianę. Gdy ryba i warzywa będą miękkie przecedź wywar przez gęste sito.
  2. Masło przełóż do garnuszka i rozpuść, po czym stopniowo dodawaj mąkę, ciagle mieszając. Kiedy zasmażka będzie gotowa, zdejmij ją z ognia i odstaw by wystygła.
  3. Ugotowane warzywa pokrój. Z karpia usuń skórę oraz ości, a mięso drobno posiekaj.
  4. Do wywaru dodaj przestudzoną zasmażkę, po czym podgrzewając zupę na małym ogniu, zmiksuj. Gotuj 20 minut, a pod koniec gotowania dodaj śmietanę.
  5. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż razem z warzywami oraz rybą. Następnie dodaj wszystko do zupy. Całość podgrzej.
  6. Chleb pokrój w paski i zrumień na rozgrzanym oleju.
  7. Gotową zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z grzankami z chleba.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE