Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 3/4 kg karpia lub głowy
- 0.2 kg włoszczyzny
- 2 l wody
- 1/8 l śmietanki
- 0.03 kg mąki
- koperek
- nać pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oczyszczoną i pokrojoną na części włoszczyznę zalać zimną wodą, osolić i gotować około 30 min.
- Oczyszczoną i wypatroszoną rybę, pokrojoną na kawałki lub głowy bez oczu i skrzeli w łożyć do wywaru i gotować z warzywami około 15 min, wywar przecedzić.
- Z maki i śmietanki sporządź zawiesinę, rozprowadź wywar i zagęść zupę.
- Doprawić zupę i podawać z posiekaną zieleniną.
Źródło przepisu: Książka kucharska